banner-top1Warning: A non-numeric value encountered in /home/rccese83/public_html/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 52
Centrul Cultural

Published on martie 6th, 2015 | by

0

Concert aniversar la Ateneul Român: Soprana Felicia Filip cântă la lansarea cărţii dirijorului Jean Lupu

Cu ocazia Zilei Femeii, Primăria Sectorului 6 vă invită la Concertul Aniversar Jean Lupu care va avea loc duminică, 8 Martie 2015, începând cu orele 19.00, la Ateneul Român. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural European Sector 6, la iniţiativa Corului Symbol.

Mai mult decât atât, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de viaţă şi 55 de ani de dirijat ai artistului Jean Lupu, va fi lansată cartea monografică, intitulată ”Mărturisire – Viața ca un labirint” – Jean Lupu, profesor, compozitor şi dirijor al Corului <Symbol> .

Maestrul Jean Lupu relatează în autobiografia sa cum, pentru cultivarea gustului pentru muzica de calitate şi pregătirea ca viitori melomani a elevilor bucureşteni, a pus accent pe organizarea concertelor educative pentru elevi: „cu sprijinul profesorilor metodişti de la sectoare, am reuşit să facem atâtea abonamente la aceste concerte educative, încât, pentru fiecare concert, era un număr dublu de abonamente faţă de numărul locurilor din sala Ateneului Român: pentru 830 de locuri ale sălii, aveam peste 1700 de abonamente. A trebuit ca fiecare concert să fie cântat o dată pentru elevii din trei sectoare şi reluat, apoi, pentru elevii din celelalte sectoare”. Aşadar, compozitorul şi dirijorul Jean Lupu este un om care şi-a dedicat viaţa muzicii de calitate şi a contribuit la educaţia a generaţii întregi de tineri din Sectorul 6 în spiritul culturii clasice.

Artistul povesteşte cum, împreună cu soţia, amândoi cadre didactice, la mijlocul anilor ’70, s-au mutat în Sectorul 6, în Cartierul Militari. A fost profesor la Liceul Pedagogic Bucureşti, unde a avut-o, ca elevă, pe Felicia Filip.

Aşadar, invitate speciale în concert vor fi: Felicia Filip, fostă elevă a dirijorului Jean Lupu, și fiica acestuia, prof. univ. dr. Olguța Lupu.

Relaţia cu tinerii a artistului este prezentată în monografie: atât cu elevii, cât şi cu copii săi. Maestrul Jean Lupu scrie, la Capitolul „Mărturisire de părinte”, adevăruri eterne trecute prin filtrul unui suflet de muzician: „Mă simt obligat să înfierez acea concepţie dăunătoare care zice că pe copil să nu-l pupi decât în somn. Nimic mai greşit! Este unul dintre cele mai dăunătoare sfaturi. Copilul are nevoie de iubirea exprimată a părinţilor ca de o platoşă. El va creşte echilibrat numai dacă îi sunt străine spaimele, nesiguranţa fizică si psihică şi numai dacă va fi învăluit de iubirea părinţilor, exprimate în cuvinte, gesturi, fapte”.

Evenimentul aniversar va oferi publicului oportunitatea întâlnirii cu operele muzicale ale lui Franz Schubert, George Enescu, Johann Sebastian Bach, Ion Vidu etc. în interpretarea armonioasă a corului Symbol, recunoscut ca un veritabil promotor al muzicii corale naționale, dirijat de Jean Lupu.

Programul spectacolului include piese românești și din repertoriul internațional:

 1. Rapsodia I – George Enescu, selecţie Constantin Sandu
 2. Nu pricep, Curată – Gheorghe Cucu, aranjament Olguţa Lupu
 3. Albinuța – Eugen Mamot
 4. Cântând plaiul Mioriței – Irina Odăgescu
 5. Cuc, cuculeț – Nelu Ionescu
 6. Alunelul oltenesc – Nicolae Lungu
 7. Rondo a capriccio – Radu Paladi
 8. Răsunet de la Crișana – Ion Vidu
 9. Zăpada – Andrei Petrache, versuri: Tudor Arghezi
 10. Tărăşelul – Nicolae Lungu

Pauză

 1. Litanie – Ștefan Andronic
 2. Chindia – Alexandru Pașcanu
 3. Miorița – Petre Ștefănescu
 4. Câți ca voi – Elena Mândru
 5. Joc din Oaş – Mihai Moldovan
 6. Despre pace – Irina Odăgescu
 7. Mama – Ioan D. Chirescu, solistă Felicia Filip
 8. Dans slav, opus 46, nr. 8 – Antonin Dvorak, piesă la 4 mâini; la pian Olguţa Lupu şi fiica sa, Maria-Diana Petrache
 9. Ave Maria – Franz Schubert, aranjament corla Olguţa Lupu

afis-corul-symbol

Tags: , , , , , , , ,


About the AuthorLasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Top ↑