banner-top1



Warning: A non-numeric value encountered in /home3/rccese83/public_html/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 52
Comunicate

Published on martie 8th, 2020 | by ccesector6

0

City Lab, program de implicare și responsabilizare civică în Sectorul 6

Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, alături de Plaza România și Asociația Română pentru Smart City, au desfășurat ”City Lab” – un program de responsabilizare și implicare civică pentru comunități inteligente, adresat locuitorilor Sectorului 6. 

Programul a demarat în luna decembrie 2019 cu etapa de ”Identificare a temelor de interes major pentru locuitorii Sectorului 6”.În această primă etapă a programului, echipa proiectului a propus o serie de teme pentru stabilirea structurii chestionarelor ce urmau a fi realizate în teren. Temele propuse au respectat direcțiile stabilite de Comisia Europeană (smart citizen, smart mobility, smart governance, smart living, smart economy). Au fost supuse analizei principalele probleme care afectează calitatea vieții în marile orașe, în general, în plan național, dar și în plan local.

Astfel, programul City Lab a debutat cu identificarea celor mai importante probleme cu care se confruntă locuitorii Sectorului 6, cu accent pe aspectele ce țin de activitățile creativ – culturale și alternative pentru petrecerea timpului liber, activități de voluntariat sau modalități de implicare civică. Rezultatele chestionarelor reprezintă baza unei serii de șase dezbateri, care au ca scop să ofere răspunsuri și posibile soluții la probleme reale identificate.

Luna ianuarie 2020 a reprezentat realizarea efectivă a chestionarelor în teren, în acest sens au fost intervievate direct peste 300 de persoane. Criteriul aplicat a fost ca respondentul să locuiască, să muncească sau să învețe în Sectorul 6. Sondajul a fost organizat în următoarele zone – Cora Lujerului, Metrou Lujerului, Plaza România, Afi Cotroceni, Piața Crângași, Piața Veteranilor, Stația Metrou Politehnica, Piața Drumul Taberei, Parcul Drumul Taberei. 

Etapa lunii februarie a constat în ”Analiza și interpretarea rezultatelor inițiale”, și particularizarea celor 6 teme. În urma analizei rezultatelor chestionarelor, au fost identificate pentru fiecare dintre acestea imagini reprezentative, locuri și situațiile ce pot fi îmbunătățite implicând locuitorii, proiecții posibile, exemple similare din țară și exemple de urmat din lume. Luna februarie și începutul lunii martie au fost marcate prin expoziția City Lab, desfășurată la Plaza România, etaj 1 – expoziție și proiecție zilnică de filme despre ce înseamnă un proiect de oraș inteligent, cum se pot implica locuitorii în activitatea comunității pe care o reprezintă. Locuitorii Sectorului 6 au putut participa și la atelierele tematice ce au avut loc la standul expoziției. 

Luna martie a continuat pentru programul City Lab cu atelierele derulate în incinta expoziției din Plaza România. În cadrul acesteia, au fost prezentate proiecții de film, alături de un set de informații detaliate, precum și exemple de bune practici din România și din afara țării.

  Unul din punctele de interes al expoziției l-au reprezentat prototipurile realizate de elevii Liceului ”Petru Maior”, sub coordonarea profesorului inginer Pițigoi Andrei. Lucrările expuse au fost: ”Sistemul inteligent de căutare a persoanelor sub dărâmături”, ”Mâna bionică comandată cu ajutorul senzorilor”, ”Detector inteligent de gaz și fum”, ”Detector inteligent de alcool” și ”Sistem inteligent de monitorizare pentru medicină”. Însoțiți de profesorul coordonator, elevii au realizat demonstrații practice. 

Tot în cadrul expoziției una dintre atracții a fost o bicicletă de reciclare, cu ajutorul căreia s-au putut recicla dozele de aluminiu, dar și o frescă realizată exclusiv din doze de aluminiu. A fost prezentat și un robot artizanal realizat din materiale reciclate.

Următoarele etape ale programului City Lab sunt dialoguri și dezbateri despre cele 6 teme de importanță pentru locuitorii Sectorului 6. Abordarea vizează atingerea tematicii, implicare civică, guvernare deschisă, ecologie și mediu, transport, mobilitate, economie circulară, etc, descrierea activităților de voluntariat în care cetățenii se pot implica (vopsirea arborilor, amenajările grădinilor, cultivarea propriilor grădini, curățarea spațiilor comune, activități de voluntariat, etc). Vor fi invitați lectori și cadre universitare care să ofere exemple de bune practici, dar și reprezentanți ai diverselor asociații non guvernamentale cu povești de succes din România. 

Accesul la dezbateri este gratuit și dedicat celor care locuiesc, învață sau muncesc în Sectorul 6 al Municipiului București.

Tags: , ,


About the Author



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Top ↑