banner-top1



Warning: A non-numeric value encountered in /home3/rccese83/public_html/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 52
Centrul Cultural

Published on decembrie 10th, 2021 | by ccesector6

0

City Lab – Cel mai creativ program de responsabilizare și implicare civică revine în sectorul 6 cu City Lab hackathon pentru liceenii din sectorului 6

City Lab, programul dedicat celor care învață, locuiesc sau lucrează în sectorul 6, realizat de Asociația Română pentru Smart City în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European, revine cu un concurs dedicat liceenilor. Programul reprezintă un proiect complex ce a cuprins expoziție, proiecție de film, o serie de sesiuni de informare, consultări civice și dezbateri în comunitate. 

Proiectul City Lab a derulat deja pe parcursul anului 2020 o serie de acțiuni menite să identifice temele de interes pentru cei care lucrează, învață și locuiesc în sectorul 6.  Au fost derulate campanii de identificare a celor mai presante nevoi și interese ale locuitorilor, precum și propuneri de petrecere a timpului liber și mai ales, nevoia de activități culturale în sector. 

În cadrul programului City Lab a avut loc și o expoziție tip new urban la Plaza România, unde locuitorii sectorului 6 s-au putut bucura de evenimente și activități realizate de liceeni ai sectorului 6, și invitați dar și ateliere educative, precum demonstrații ale unor prototipuri realizate de elevii Colegiului Tehnic Petru Maior, sub coordonarea profesorului de informatică, Pițigoi Andrei. Astfel de demo-uri au inclus: SIMM – Sistem modern de monitorizare în medicină, SIC – Sistem inteligent de Căutare, DIA – Detector Inteligent de Alcool, dar cel mai impresionant exponat a fost cu siguranță, Mâna Bionică, comandată cu ajutorul senzorilor NRF. Pe perioada expoziției a fost expusă o bicicletă de reciclare, cu ajutorul căreia vizitatorii au putut transforma doze de aluminiu în deșeuri, subliniind astfel importanța reciclării. O lucrare de mari dimensiuni (2 metri) a fost de asemenea expusă, aceasta fiind realizată exclusiv din doze de aluminiu. 

Programul City Lab continuă mai aproape de cei care învață în sectorul 6. Astfel, în perioada noiembrie – decembrie are loc închiderea programului prin realizarea unui Hackathonde implicare civică, realizat între 6 licee ale sectorului 6. 

În cadrul concursului vor răspunde la întrebarea: CUM pot să ajut? Aș vrea să rezolv … elevii următoarelor licee: Liceul Teoretic Marin Preda, Colegiul Economic Costin C. Kiritescu, Colegiul Național Grigore Moisil, Liceul Teoretic Eugen Lovinescu, ​​Colegiul Tehnic Petru Maior, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi. 

Temele abordate sunt încadrate în 6 mari subiecte, pe care liceeni le pot aborda:● mediu – colectare selectivă, reciclare, uleiuri uzate, unde ducem electrocasnicele folosite, cum depozitam deșeurile din construcții, etc● mobilitate urbană – mijloace de transport alternativ, cum încurajăm folosirea acestora● mod de viață, educație, cultură și timp liber – ce activități pot fi derulate în sectorul 6 pentru un mod de viață incluziv, deschis tuturor vârstelor● economie – conceptul de economie circulară, încurajarea startup-urilor tinerilor absolvenți, încurajarea inițiativelor civice, etc● administrație – cum aflăm despre proiectele care ne interesează ca și cetățeni ai sectorului, cum ne putem implica, cum putem susține activități cu valoare adăugată comunității● Sectorul 6 – Hub al inovării – în mod special pentru identificarea soluțiilor digitale pentru rezolvarea problemelor comunității 

Fiecare liceu participant în competiție este reprezentat de o echipă și un lider al acesteia. Pot participa echipe formate din 12 reprezentanți/liceu, susținuți prin implicarea cadrelor didactice, ale consilierilor educaționali, vocaționali sau coordonatorii de proiecte din partea unității școlare. Pe toată perioada competiției este asigurat mentorat pentru proiecte și pentru susținerea prezentării acestora. 

 

Calendarul activităților​​​

În luna noiembrie 2021 și în prima săptămână din luna decembrie au loc întâlniri/ discuții cu reprezentanți a 6 licee, mentorii și experții, stabilirea calendarului, desemnarea echipelor de lucru, planificarea și explicarea temelor, prezentarea regulamentului, a etapelor, inclusiv referitor la tematică.​​​​

6 – 12 Decembrie – întâlniri de lucru pentru concluzionare șianaliza posibilelor proiecte, scriere proiecte – suport tehnic asigurat de echipa organizatoare​​

13 – 17 Decembrie – înscrierea proiectelor, în format online​​​

18 Decembrie – online – prezentarea celor 6 proiecte de cătreliderii echipelor în cadrul unui eveniment public / acces cu înscriere în formular​​

18 Decembrie – start vot public și jurizarea proiectelor

20 și 21 Decembrie – experții Hackathon City Lab vor prezenta ideile colectate din comunitate în cadrul chestionarelor, analizează raportat la contextul actual șidezbat exemple de bune practici și idei care pot fi aplicate în sectorul 6 al Municipiului București.

22 Decembrie – Marea finală (susținere publică, premiere șiproiecție film)​

Fiecare echipă va înscrie proiectul online, îl va susține în două etape, în data de 18 decembrie pentru juriu, pentru a putea demara votul public, și în 22 decembrie, în etapa finală. Proiectul va cuprinde cel puțin următoarele informații: ce problemă rezolvă, cum implică comunitatea, ce soluție propune, cine sunt beneficiarii, cine se implică – care sunt actorii locali, cât timp ar dura implementarea ideii. 

Decembrie 22 – Proiectele înscrise vor fi votate de public prin vot online și de juriu la finalul etapei de înscriere (17 decembrie 2021).

Toate proiectele vor fi susținute în cadrul unui eveniment online din data de 18 decembrie, dar și la Marea finală. Clasamentul final va fi stabilit prin cumularea criteriilor – prezentare proiect și vot online.  

În urma prezentării vor fi premiate primele 3 clasate – locurile I-III și trei mențiuni. Premiile vor consta în vouchere valorice în valoare de 2000 lei locul I, 1500 lei locul II, 1000 lei locul III și 3 mențiuni a 500 lei fiecare.  

Proiecție film – În cadrul finalei va fi prezentat filmul proiectului – de la consultarea cetățenilor, analiza priorităților, la expoziția din Plaza România, analiza sugestiilor primite pentru o comunitate implicată.  

Hackathonul va premia acele proiecte care reușesc să susțină proiecte realiste, fezabile, care pot fi implementate. Tânăra generație aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea sectorului în care învață, determinându-i astfel, să se implice activ în comunitate și să rămână membri valoroși ai acesteia. Pe scena dezbaterii finale se vor prezenta concluziile proiectului și îndemnul de a rămâne în cadrul unui grup de lucru ce va avea întâlniri periodice, în cadrul cărora se vor căuta soluții pentru implementarea proiectelor propuse. 

 

Tags: , , , ,


About the Author



Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Top ↑